Wat is marmer?

Wat is marmer, en waarom is het zo populair?

Nederlanders en Belgen zijn dol op marmer in hun woning. Je komt dit gesteente bijzonder vaak tegen in keukens en badkamers. Met marmer kun je dan ook alle kanten op. Zo wordt deze natuursteen vaak gebruikt voor vloeren, tafelbladen en vensterbanken. Maar wat is marmer precies?

Marmer is een gesteente dat gevormd is uit kalksteen. Het is afkomstig uit Griekenland, waar het ‘marmaros’ werd genoemd. ‘Marmaros’ betekent ‘glazende steen’. Miljoenen jaren geleden zorgde een verandering van de temperatuur en gebergtevorming voor de kristallisatie van kalksteen. Daardoor veranderde het uiteindelijk in marmer. In de loop der jaren zorgde klei, leem en zand voor vlekken in het gesteente. Tegenwoordig is dit een kenmerk van kalksteen dat veel mensen aanspreekt. Ook is marmer populair vanwege de mooie lichtinval en het gemakkelijk te polijsten oppervlak.

Verschillende soorten marmer

Marmer kom je werkelijk overal ter wereld tegen. Het is onder andere te vinden in huizen in Griekenland, Zweden en de Verenigde Staten. Misschien heb je besloten om zelf ook een badkamer of keuken van marmer te plaatsen. Bij het aanschaffen heb je de keuze uit verschillende soorten marmer, te weten:

Pentelikon (afkomstig uit Griekenland)
Paros (afkomstig van het Griekse eiland Parmer)
Carrara (Italiaanse marmer dat vaak wordt gebruikt voor de beeldhouwkunst)
Proconnesus (Populair Turks marmer)
Belgische marmer

De prijs van marmer

Marmer is bijzonder kostbaar materiaal. Een vloer met een dikte van 2 centimeter kost je bijvoorbeeld al 130 tot 190 euro per vierkante meter (m2). Bij een vloerdikte van 5 centimeter zijn de kosten ongeveer 280 tot 300 euro per vierkante meter (m2) . Toch zijn de hoge kosten het meer dan waard. Marmer is namelijk geschikt voor verschillende ruimtes in het huis. Zo kan het perfect gebruikt worden in zowel klassieke als moderne badkamer of keukens.

Variatie in kleuren

Je kunt bijzonder goed variëren met deze natuursteen. Het is namelijk verkrijgbaar in diverse kleuren, van zwart en grijs tot zelfs roze en wit. Een zwarte kleur wordt trouwens niet tot echt marmer gerekend, maar is feitelijk zwarte natuursteen.

Perfect voor een modern interieur

Wellicht denk je bij marmer in eerste instantie aan een klassiek interieur. Toch past deze natuursteen ook bij een huis met een moderne uitstraling. In dat geval dien je te kiezen voor een leathertouch of mat oppervlak. In combinatie met een rechte of stompe rand creëer je een bijzonder mooie vloer, tafelblad of vensterbank.

Sharing is caring!